Θετικές παρουσιάζονται οι εξελίξεις  όσων αφορά την είσπραξη εσόδων από την κύρια πηγή χρηματοδότησης της χώρας μας, τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, οι δύο τελευταίες χρονιές δηλαδή το 2017 και το 2018 αποδείχτηκαν κερδοφόρες για την Ελλάδα τόσο την καλοκαιρινή περίοδο όσο και την χειμερινή με την επισκεψιμότητα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς να κορυφώνεται.

Σύμφωνα με εκθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Ττε οι επισκέψεις τουριστών στη χώρα μας το 2017 κυμάνθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ για τα δεδομένα των τελευταίων ετών. Μάλιστα, το πρώτο τρίμηνο του 2017 επισκέφτηκαν τη χώρα μας πάνω από 1,8 εκατομμύρια τουρίστες οι οποίοι κυρίως προτίμησαν δημοφιλείς προορισμούς όπως τα χωριά  της Πίνδου , το Πήλιο, την Αράχωβα και το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων. Ελπιδοφόρο εμφανίζεται το γεγονός ότι η Αττική τόσο το 2017 όσο και το 2018 αποτέλεσε τον κορυφαίο ελληνικό προορισμό  με έσοδα που αγγίζουν τα 550.000 ευρώ.

Έπειτα από έρευνα της ΥΠΑ η οποία αφορούσε την διεθνή κίνηση στην Ελλάδα το 2017 οι αεροπορικές αφίξεις ξεπέρασαν τα 4,5 εκατομμύρια επισκέπτες που ισοδυναμεί με 20,5 % αύξηση σε σχέση  με τις προηγούμενες χρονιές κατά τις οποίες ο τουρισμός σημείωσε ραγδαία επιδείνωση.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), η Ελλάδα αναδείχθηκε ο δεύτερος πιο ελκυστικός παγκόσμιος προορισμός κρουαζιέρας στην ψηφοφορία των αναγνωστών των ειδικών, στο θαλάσσιο τουρισμό, βρετανικών περιοδικών World of Cruising, Cruise Trade News και Cruise Ports & Destinations. Σε δεύτερη ανάλυση γίνεται κατανοητό ότι παρά την  οικονομική δυσμένεια και την κλιμακούμενη δυσφήμηση της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο, ελληνικός τουρισμός δεν έχει χάσει την αίγλη του και εξακολουθεί να τονώνει δυναμικά την ελληνική οικονομία.

Λόγω αυτών των ενθαρρυντικών δειγμάτων από τον ελληνικό τουρισμό  ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ o  κ.Γιάννης Ρίτσος εξέφρασε μέσω του δικτύου Βloomberg την  ανάγκη για βελτίωση των υποδομών με αποτέλεσμα την ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση τουριστών και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της  χώρας μας ώστε να καταστεί ανταγωνιστικό και τις επόμενες χρονιές.Εν κατακλείδι, η άνοδος του τουρισμού δίνει ώθηση για περαιτέρω ανάπτυξη και σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας τα προσεχή έτη.

Αγγελική Ξουρή

Φοιτήτρια Νομικής Α.Π.Θ.

Απάντηση