Μαργαρίτη Μαρία, φοιτήτρια οικονομικών επιστημών ΑΠΘ:

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αποκάλυψε ότι η γέφυρα του Βοσπόρου θα μετονομαστεί σε “Μάρτυρες της 15ης Ιουλίου” , προς τιμήν των πολιτών που σκοτώθηκαν αντιστεκόμενοι στο πραξικόπημα.

[dropcap]Σ[/dropcap]ε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκε η Τουρκία για τουλάχιστον 3 μήνες (μέχρι τις 20 Οκτωβρίου), όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της  χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζωντανά από την τηλεόραση, μπροστά από τους υπουργούς του, ύστερα από την  πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στη σκιά της απόπειρας πραξικοπήματος.

Για ποιο λόγο επιβάλλεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ερντογάν, η χώρα τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να διασφαλιστεί το γεγονός πως δε θα επαναληφθεί μία νέα ενέργεια για την ανατροπή της κυβέρνησης, για να ξηλωθεί όλο το σύστημα του Φετουλάχ Γκιουλέν από τον κρατικό μηχανισμό, για «να προστατευθεί η δημοκρατία και η κοινωνία» και για «να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία», όπως ο ίδιος ανέφερε.

Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής, η Τουρκία αναστέλλει προσωρινά την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, όπως έγινε και στη Γαλλία.

 

Τι επιτρέπει στον πρόεδρο της Τουρκίας και στην κυβέρνηση η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και από ποιόν εξαρτάται η διάρκειά της;

Στην περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ο συντονισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργικού γραφείου ή ενός υπουργείου που θα εξουσιοδοτήσει ο πρωθυπουργός, ενώ συστήνεται και συντονιστικό όργανο στο οποίο μετέχουν συναρμόδια υπουργεία. Η επιβολή της, σύμφωνα με τον νόμο, καταργεί όλους τους συνταγματικούς περιορισμούς επί της έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων, πράγμα που δίνει μεγάλη εξουσία στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιπλέον, η εθνοσυνέλευση είναι η μόνη που μπορεί να παρατείνει την ισχύ της «κατάστασης».

 

Τι συμβαίνει όταν η χώρα τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Στο «Νόμο περί κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης», οι περιπτώσεις κατά τις οποίες κηρύσσεται η εν λόγω κατάσταση, εκτός από τις φυσικές καταστροφές, τις επιδημίες και την οικονομική κρίση, ορίζεται ως «σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης, λόγω :

  • σοβαρών ενδείξεων για βίαιες κινήσεις που αποσκοπούν στην κατάργηση του ελεύθερου δημοκρατικού καθεστώτος που έχει συσταθεί συνταγματικώς ή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και
  • βίαιων επεισοδίων

Σημειώνεται, ότι ο ισχύων νόμος περί κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ψηφίστηκε το 1983 και σε πολλά σημεία δεν αποτελεί ικανό μέσο να αντιμετωπιστούν οι συγκυρίες της σημερινής εποχής.

 

Ποια τα μέτρα του Άρθρου 120 του Τουρκικού Συντάγματος;

Σύμφωνα με το νόμο, μεταξύ των πρόσθετων μέτρων που προβλέπονται για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι:

  • Περιορισμός ή η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών
  • Απαγόρευση συγκέντρωσης ή κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα
  • Ο σωματικός έλεγχος και ο έλεγχος στα οχήματα και η κατάσχεση του υλικού το οποίο  θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο
  • Επιβολή στους πολίτες της υποχρέωσης να φέρουν πάντα αστυνομική ταυτότητα
  • Απαγόρευση της εκτύπωσης και διανομής εφημερίδων, περιοδικών και άλλων εντύπων
  • Ο έλεγχος κάθε μορφής εντύπων και οπτικοακουστικών μέσων καθώς και θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών που προβάλλονται δημοσίως

 

Παγκόσμια ανησυχία για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Τουρκία:

Σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό «Spiegel» ο Τούρκος κληρικός Φετουλάχ Γκιουλέν, υπερασπίζεται τον εαυτό του έναντι της κατηγορίας που εξαπέλυσε εναντίον του ο πρόεδρος της Τουρκίας, καθώς ισχυρίζεται ότι η εξουσία έχει δηλητηριάσει τον πρόεδρο Ερντογάν.

«Είμαι διατεθειμένος να καταθέσω ενώπιον διεθνούς επιτροπής. Αν διαπιστώσει ότι είμαι ένοχος, τότε θα πάω στον θάλαμο εκτέλεσης. Αλλά αυτό δεν θα συμβεί, γιατί δεν έχω κάνει τίποτα», λέει ο Γκιουλέν.

Ο 75χρονος ιμάμης, ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, λόγω των πολλών εχθρών του στην Τουρκία. Η οργάνωσή του, που ονομάζεται Hizmet, διαχειρίζεται ένα παγκόσμιο δίκτυο σχολείων, επιχειρήσεων και μέσων μαζικής ενημέρωσης και αντιμετωπίζεται ως μια τρομοκρατική οργάνωση από τους ανθρώπους του Ερντογάν.

Πυρά εξαπολύει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στον Τούρκο πρόεδρο, τονίζοντας ότι η Τουρκία «βρίσκεται στο δρόμο για να καταστεί κράτος του ενός ανδρός, στο οποίο ο οποιοσδήποτε επικρίνει τον Ερντογάν, κηρύσσεται σε εχθρό της Τουρκίας», σε συνέντευξή του στον πρώτο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό (ΑRD) της Γερμανίας σημειώνοντας ότι «ο Ερντογάν θέλει να μονοπωλήσει την προεδρική εξουσία».

Τέλος, τόνισε πως αν η Τουρκία επανεισάγει την θανατική ποινή δεν θα έχει καμιά προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου, λέγοντας πως  “η κήρυξη μιας τέτοιας «κατάστασης» το καθιστά σαφές, ότι η απόπειρα πραξικοπήματος έχει ήδη φέρει σημαντικές επιπτώσεις στην τουρκική πολιτική και στην κοινωνία”. “Μόνο η αποδεικτέα συμμετοχή σε παράνομες πράξεις θα πρέπει να δίνει το έναυσμα για κυβερνητική δράση και όχι οι υποψίες πολιτικής τοποθέτησης”, τόνισε.  “Επίσης καθοριστικής σημασίας είναι να περιορίζεται η κήρυξη έκτακτης ανάγκης μόνο στο αναγκαίο χρονικό διάστημα και μετά να αίρεται το συντομότερο δυνατό”. “Η τοποθέτηση αυτή είναι προς όφελος της ίδιας της χώρας, γιατί οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να διαλύσει την Τουρκία και να την αποδυναμώσει, και εσωτερικά και εξωτερικά”, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Στάινμαϊερ.
Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Αμνηστία με τη σειρά της, ζητά να μη συρρικνωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ο Άντριου Γκάρντερ, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τουρκία, δηλώνει: «Στον απόηχο της βίας που συνόδευσε την απόπειρα πραξικοπήματος, η λήψη μέτρων που έχουν ως προτεραιότητα τη δημόσια ασφάλεια είναι κατανοητή. Ωστόσο, τα έκτακτα μέτρα πρέπει να είναι σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας από το διεθνές δίκαιο, δεν θα πρέπει να καταργούν ελευθερίες και εγγυήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που με κόπο κατακτήθηκαν, και δεν θα πρέπει να λάβουν μόνιμο χαρακτήρα».

 

Τι απαντά στις κριτικές των Ευρωπαίων ο πρόεδρος της Τουρκίας;
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε στις επικρίσεις των Ευρωπαίων για την καταστολή που εφαρμόζει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, κατηγορώντας τους ότι συντηρούν «προκαταλήψεις» έναντι της χώρας του, στη συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

«Όσον αφορά την Τουρκία, έχουν προκαταλήψεις και θα συνεχίσουν να ενεργούν με τις προκαταλήψεις αυτές», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως  «είναι 53 χρόνια που η Ευρώπη μας κάνει να περιμένουμε στην πόρτα».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει προειδοποιήσει ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής, για την οποία έκανε λόγο η Άγκυρα αμέσως μετά το πραξικόπημα, θέτει τέρμα στις ελπίδες της για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Απεναντίας όμως ο Ερντογάν συνεχίζει λέγοντας πως «Αν ο λαός μου, η χώρα μου, ζητεί συνεχώς τη θανατική ποινή, εάν οι εκπρόσωποι του λαού μου στο κοινοβούλιο λένε ναι, λυπάμαι, πρέπει να σεβαστώ αυτό το αίτημα», καθώς «Στις δημοκρατίες, η κυριαρχία ανήκει στο λαό».

Ποια η εικόνα της Τουρκίας τις πρώτες μέρες της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης;

Στους δρόμους της γειτονικής χώρας, βρίσκεται παντού αστυνομία και στρατός, ενώ η κίνηση στους δρόμους είναι ελάχιστη., καθώς αδύναμη είναι και η παρουσία τουριστών στη χώρα λόγω των εξελίξεων.

Όπου και αν κοιτάξει κανείς, θα δει κρεμασμένες τουρκικές σημαίες και τεράστιες αφίσες με τον Ερντογάν. Όσο για τους πολίτες… μπροστά σε τέτοιες ιστορικές εικόνες δεν μπορούν να μην τραβήξουν φωτογραφίες selfie, με φόντο τους στρατιώτες, τους αστυνομικούς, ενώ τίποτα δεν θυμίζει την Τουρκία πριν από μόλις μία εβδομάδα.

tou2tou3

tou4

Συγχρόνως, την τουρκική «σκιά» στην ελληνική οικονομία, σε βασικούς κλάδους, επιχειρεί να μετρήσει η Ελλάδα. Τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και οι φόβοι μιας γενικότερης αποσταθεροποίησης, προκαλούν έντονες ανησυχίες και στην Ελλάδα.

 Η  «μεγάλη εικόνα» είναι αυτή που λέει πως όταν παίρνει φωτιά η αυλή του γείτονα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχουν προβλήματα και τα υπόλοιπα σπίτια. Ειδικά αν το σκηνικό αποσταθεροποίησης στην Τουρκία κρατήσει μήνες ή αν οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρώπη χειροτερεύσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα.

Κατ’ αρχάς η τουρκική αγορά είναι για πολλές ελληνικές εταιρείες σημαντική, ενώ Έλληνες επιχειρηματίες έχουν ισχυρή παρουσία στη γειτονική χώρα και φοβούνται τις επιπτώσεις από την κρίση που περνά.

Η Τουρκία αποτελεί, σύμφωνα με στοιχεία του 2015, την τρίτη χώρα-προορισμό για τις ελληνικές εξαγωγές, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στην Άγκυρα, κατέχει τη 13η θέση ανάμεσα στις χώρες-προμηθευτές της χώρας μας.

tou5

Οι εισαγωγές από τη γειτονική χώρα ανήλθαν σε μόλις 1,3 δισ. ευρώ πέρυσι, όταν το 2014 είχαν φτάσει τα 12 δισ.

Ο όγκος διμερούς εμπορίου πέρυσι ανήλθε σε 3,05 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 31,6% σε σχέση με το 2014 και το εμπορικό πλεόνασμα υπέρ της Ελλάδος ανήλθε σε 364 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 82,3 % σε σχέση με το 2014. Το ισοζύγιο χωρίς καύσιμα είναι ελλειμματικό για τη χώρα μας και ανήλθε το 2015 σε 249,4 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι , ότι από την Τουρκία υπάρχει μεγάλο τουριστικό ρεύμα προς την Ελλάδα με έναν αριθμό 700 έως 900 χιλιάδων Τούρκων να επισκέπτονται τη χώρα μας.

Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στην Τουρκία την τελευταία πενταετία είναι ορυκτά καύσιμα, βαμβάκι, πλαστικά, σίδηρος/χάλυβας, χαλκός, αλουμίνιο, δημητριακά, λιπάσματα, ενώ την τελευταία τριετία αύξηση εξαγωγών είχαν προϊόντα, όπως καλλυντικά, μηχανολογικός και ηλεκτρικός εξοπλισμός και μεταλλεύματα. Το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία αποτέλεσαν τα πετρελαιοειδή, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν τα πλαστικά και στην τρίτη το βαμβάκι.

 

Πηγές:

www.naftemporiki.gr

www.spiegel.de

www.dikaiologitika.gr

www.iefimerida.gr

Απάντηση