Ελληνική γραφειοκρατία. Πρόβλημα διαχρονικό, αποτελεί κεντρικό σύνθημα κάθε κυβέρνησης που υπόσχεται να το λύσει. Περιορίστηκε κάπως τα τελευταία χρόνια, αλλά παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας που κρατάει τη χώρα πίσω, αποτρέπει επενδύσεις, και κυρίως κοστίζει πολύ και καθημερινά. Η ελληνική γραφειοκρατία μας τρώει χρήμα, νεύρα, αλλά και πολύ χρόνο. Πόσο πραγματικά μας κοστίζει η γραφειοκρατία και η κακή εξυπηρέτηση στις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες;

Κάποιος θα μπορούσε εύκολα να υπολογίσει ένα κόστος που θα περιελάμβανε το πλεονάζον ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή τη μισθοδοσία του και τα λοιπά έξοδα, επιδόματα, συνταξιοδοτήσεις, εφάπαξ. Ακόμη θα έβαζε έξοδα για συντήρηση κτιρίων όπως τα ενοίκια, η θέρμανση η καθαριότητα και άλλα πολλά, θα πρόσθετε και ένα σημαντικό κόστος αναλώσιμων όπως χαρτί, υπολογιστές και συντήρηση αυτών, μελάνια και πολλά άλλα και θα έβρισκε πως πράγματι η γραφειοκρατία μας κοστίζει πολύ το ίδιο και η κακή διοίκηση. Μας κοστίζει ωστόσο πολύ περισσότερο. Μία καθημερινή σε μία δημόσια υπηρεσία, ας πούμε στην εφορία, θα μπει κάποιος και θα δει ότι συνωστίζονται πολλοί πολίτες και για πολλές ώρες. Άλλος για δύο, άλλος για τρεις, άλλος για πέντε ώρες.

Μπορείς εύκολα να βγάλεις ένα μέσο όρο αναμονής στην εφορία λοιπόν, να δεις περίπου πόσες φορές ο κάθε πολίτης επισκέπτεται μια δημόσια υπηρεσία μέσα σε ένα έτος και να σκεφτείς ότι η πλειοψηφία αυτών των πολιτών είναι εργαζόμενοι φυσικά στον ιδιωτικό ή και στο δημόσιο τομέα σε κάποια άλλη υπηρεσία από αυτήν που ταλαιπωρούνται. Οι χαμένες εργατοώρες όλων αυτών πολιτών που περιμένουν ουσιαστικά λόγω κακής διοίκησης ατέλειωτες ώρες κοστίζουν ανυπολόγιστα σε παραγωγικότητα. Ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος μπορεί να χάνει δεκάδες ώρες το χρόνο στημένος στην ουρά κάποιας δημόσιας υπηρεσίας, ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αν πολλαπλασιάσουμε αυτές τις ετήσιες ώρες αναμονής με τον αριθμό των εργαζομένων θα έχουμε κάμποσα εκατομμύρια χαμένες ώρες ετησίως για τον ενεργό πληθυσμό της χώρας. Η κάθε ώρα παραγωγικότητας έχει συγκεκριμένη τιμή. Εκατομμύρια ευρώ πεταμένα στα σκουπίδια με διπλό κακό για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η γραφειοκρατία και η κακή διαχείριση στο δημόσιο κοστίζουν πολύ, κοστίζουν σε χρόνο, άρα και σε χρήμα. Φυσικά ποτέ αυτό το μέγεθος δεν θα ήταν μηδενικό διότι οι εργασίες αυτές θα έπρεπε να γίνουν, ωστόσο σε ένα ορθολογικό δημόσιο όπου θα έκανες τη δουλειά σου γρήγορα ρεαλιστικά αυτές οι ώρες αναμονής θα μπορούσαν να είναι μειωμένες σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το ίδιο και τα εκατομμύρια που χάνονται ετησίως σε αυτές τις ουρές ταλαιπωρίας. Εκατομμύρια που χάνονται μέσα από το γκισέ άμεσα, κόστος κακής λειτουργίας δημόσιου τομέα, αλλά και έξω από το γκισέ έμμεσα, εκατομμύρια παραγωγικές ώρες του ΑΕΠ πεταμένες, μαζί τους και εκατομμύρια ευρώ.

Γιάννης Τσιαμήτρος

Φοιτητής Οικονομικών Επιστημών Α.Π.Θ.

Απάντηση