Με αφορμή το αγροτικό, που δικαίως προέκυψε και οι αγρότες διαμαρτύρονται, μπορούμε να αντιληφθούμε τις αντιφατικές πολιτικές αλλά και ρητορικές της κυβέρνησης, των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και των ευρωπαίων εταίρων μας. Αν πάρουμε ως άξονα το αγροτικό, μπορούμε να δούμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας μια παράλογη ρητορική που αφορά στο τέλος της όλες τις εργασιακές ομάδες.

Φάγαμε για χρόνια την καραμέλα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που φυσικά πρέπει να αναδειχθεί, διότι η ελληνική οικονομία ασφαλώς πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική, αλλά εδώ βλέπουμε μια απίστευτη αντίφαση. Ο κατώτερος μισθός μειώθηκε για να είναι η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική, οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίστηκαν για να είναι η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική, οι ομαδικές απολύσεις και η εξαφάνιση της αποζημίωσης για τους υπαλλήλους έγιναν για να είναι η οικονομία μας ανταγωνιστική. Ας δεχτούμε λοιπόν πως όλα αυτά έγιναν για το καλό της ελληνικής οικονομίας, για να είναι πιο ανταγωνιστική.

Τώρα με τους αγρότες τι έγινε ξαφνικά; Τώρα δε θέλουμε ανταγωνιστικότητα; Δε θέλουμε ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα για την Ελλάδα; Δε θέλουμε ανταγωνιστική παραγωγή; Δε θέλουμε τα αγροτικά μας προϊόντα να είναι ανταγωνιστικά απέναντι στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά; Δε θέλουμε οι αγρότες μας να είναι πιο ανταγωνιστικοί και πιο παραγωγικοί; Προφανώς όχι, θέλουμε να τους αφανίσουμε. Πώς θα είναι ανταγωνιστικοί απέναντι στους άλλους των Ευρωπαϊκών κρατών όταν:

  1. Δεν έχουν φθηνό πετρέλαιο για να δουλέψουν και κάνουν χρόνια να πληρωθούν από το κράτος.
  2. Αγοράζουν εφόδια και πρώτες ύλες απαραίτητα για να καλλιεργήσουν με Φ.Π.Α. απίστευτα υψηλό που αυτομάτως διαλύει κάθε έννοια ανταγωνιστικότητας.
  3. Θα υπερφορολογούνται όπως φαίνεται, σε συντελεστή μάλιστα που θα φτάνει στο 26% το επόμενο έτος. Μιλάμε για εξόντωση του εισοδήματος.
  4. Καλούνται να πληρώσουν έως και τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές τη στιγμή που βαρύνονται ταυτόχρονα με όλα τα προαναφερθέντα.
  5. Δεν έχουν καμία πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα. Πώς θα καλλιεργήσουν τα χωράφια τους;
  6. Δε φτάνει ο υψηλός φορολογικός συντελεστής, αλλά βαρύνονται και με προκαταβολή φόρου 100% για την επόμενη χρονιά.
  7. Όταν φορολογούνται οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν όπως λαμβάνουν και όλοι οι Ευρωπαίοι αγρότες, χρήματα τα οποία είναι της Ένωσης και δεν επιβαρύνουν καθόλου τον Έλληνα φορολογούμενο.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει χιλιάδες άλλα προβλήματα σε τεχνικό κομμάτι αλλά και παραγωγικό. Προφανώς τώρα ξεχάσαμε την περιβόητη ανταγωνιστικότητα και απλά ξεζουμίζουν τον πρωτογενή τομέα για να τους βγει ο λογαριασμός. Χτυπάνε τον πυλώνα της οικονομίας, και αυτό θα έχει πολύ άσχημες επιπτώσεις.

Γιάννης Τσιαμήτρος

Φοιτητής Οικονομικών Επιστημών Α.Π.Θ.

Απάντηση