Κωνσταντίνος Γεροβασίλης, Φοιτητής Οικονομικών Επιστημών Α.Π.Θ

Είναι πλέον γεγονός ότι πριν λίγες μέρες η Apple έγινε η πρώτη αμερικανική εταιρεία που έσπασε το φράγμα του 1 τρισεκατομμυρίου σε χρηματιστηριακή αξία. Η αξία των μετοχών της Apple έφτασε στα 207,05 δολάρια την Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018 στις 18:50 ώρα Ελλάδας με τον αριθμό των μετοχών της να είναι 4.83 δις   περίπου και την χρηματιστηριακή της αξία να φτάνει στο 1 τρις. δολάρια στην Wall Street.

Τις τελευταίες μέρες η Apple έδινε μάχη με την Amazon για το ποια από τις 2 θα σπάσει πρώτη το φράγμα του 1 τρισεκατομμυρίου, με την πρώτη τελικά να το καταφέρνει και την Amazon να έρχεται 2η με την αξία της να βρίσκεται στα 884 δις. Ακολουθούν 3η και 4η η Google(Alphabet) και η Microsoft με την αξία τους να βρίσκεται στα 852 και 822 δις, αντίστοιχα.

Για άλλη μια φορά η εταιρεία που ίδρυσαν οι Steve Jobs, Steve Wozniak και Ronald Wayne (του οποίου η θητεία του ως συνιδιοκτήτης της Apple κράτησε μόνο 12 ημέρες, αφότου μετά πούλησε το μερίδιο του για $800)  «έσπασε τα κοντέρ» διανύοντας το καλύτερο τρίμηνο στην ιστορία της. Την Τρίτη (31/7/2018), η εταιρεία ανακοίνωσε αποτελέσματα Β’ τριμήνου για το 2018, οπότε τα έσοδα της ήταν αυξημένα κατά 17% διαμορφωμένα στα 53,3 δισ δολάρια με παράλληλη αύξηση στα καθαρά κέρδη κατά 32% διαμορφωμένα στα 11,5 δισ. δολάρια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Apple μπορεί να πούλησε λιγότερα από το αναμενόμενο iPhones, αλλά σε υψηλότερες τιμές εκτινάσσοντας τα κέρδη της στα ύψη. Έτσι, διέψευσε για άλλη μία φορά τις εκτιμήσεις της Wall Street, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC.Επιπλέον, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι αυξήσεις των εσόδων κατά 31% από τις υπηρεσίες της, όπως Apple Store, Apple Music και Apple Pay.

Όλα αυτά τα οποία έχει καταφέρει η Apple και την οδήγησαν στην κορυφή του χρηματιστηριακού συστήματος, «πατώντας» πολλούς δυνατούς χρηματιστηριακούς κολοσσούς τα έχει καταφέρει σε βάθος χρόνου. Η Apple με καθοδηγητή τον Steve Jobs ξεκίνησε την λειτουργία της την 1η Απριλίου του 1976 σε ένα γκαράζ στην μικρή πόλη Λος Άλτος της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Αργότερα, το 1985 το διοικητικό συμβούλιο της Apple αποφάσισε πως ο Steve Jobs ήταν περιττός για την εταιρεία ασκώντας πιέσεις για την αποχώρησή τους. Πράγμα το οποίο το κατάφεραν αφού ο Steve Jobs αποφάσισε να παραιτηθεί και να ιδρύσει την δική του εταιρεία, την NeXT.

Ωστόσο, παρά την αποχώρηση του Jobs από την εταιρεία, αυτή συνέχισε να έχει ανοδική πορεία και μέχρι το 1992, όμως αργότερα ξεκίνησαν τα μαύρα χρόνια για την Apple, η οποία μάλιστα έφτασε πολύ κοντά και στην χρεοκοπία. Το 1997 η Apple απελπισμένη από την όλη κατάσταση αποφάσισε να αγοράσει την NeXT, ώστε με αυτό τον τρόπο να επιστρέψει πίσω ο Steve Jobs.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται αναλυτικά η πορεία της τιμής της μετοχής της Apple από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, στης 12 Δεκεμβρίου του 1980 έως σήμερα:

Σ αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως παρότι όλοι πανηγυρίζουν και ενθουσιάζονται για το πώς η Apple κατάφερε να σπάσει πρώτη το φράγμα του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, μερικοί ξεχνούν να τονίσουν πως είναι η πρώτη αμερικανική εταιρεία η οποία το καταφέρνει αυτό. Το 2007, σχεδόν μία δεκαετία πριν, η κεφαλαιοποίηση του κινέζικου πετρελαϊκού γίγαντα PetroChina ξεπέρασε το 1 τρις δολάρια, φτάνοντας το 1,1 τρις σε μια ημέρα όπου η τιμή των μετοχών της εταιρείας τριπλασιάστηκε σπάζοντας την κεφαλαιοποίηση του 1 τρις. Ωστόσο, αυτό δεν κράτησε για πολύ, αφού ήδη από το τέλος του 2008, οπότε η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κατέληξε κάτω από τα 260 δις δολάρια, η εταιρεία είχε έναν επώδυνο κατήφορο χωρίς γυρισμό, σημειώνοντας απώλειες των τιμών των μετοχών της άνω του 20% ήδη από τις αρχές του 2009.

Τέλος φαίνεται πως το χρηματιστήριο δεν είναι ένα απλό παιχνίδι, εφόσον μπορούν να γίνουν τα πάντα. Εταιρείες να φτάνουν στην κορυφή και μόλις σε λίγο καιρό αγγίζουν τον πάτο, ενώ εταιρείες θαύμα, όπως η Apple, να ξεκινούν από ένα γκαράζ και να φθάνουν στην κορυφή του χρηματιστηρίου και η αξία της να συγκρίνεται με  ΑΕΠ χωρών και ακόμη πιο πολύ με την αξία ολόκληρων χωρών.

This Post Has One Comment

Απάντηση