Η διαδικασία πώλησης της CYTA Hellas έχει ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017 και κινήθηκε με ταχύτατες διαδικασίες.

Η CYTA προκήρυξε μέσα στο προηγούμενο έτος διεθνή διαγωνισμό για την εξαγορά της θυγατρικής CYTA Hellas από τον οποίον θα προέκυπτε προτιμώμενος πλειοδότης (Preferred Bidder). Στην απόφαση αυτή της μητρικής εταιρίας, συνέβαλε το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί των τελευταίων 10 ετών της θυγατρικής προς την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής απαιτούν σημαντική χρηματοδότησή της για την επιβίωσή της. Ειδικότερα, για τον τελευταίο η χρηματοδότηση ανήλθε σε 7,4 εκατ. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα 5 εκατ. ευρώ προορίζονται για εξόφληση δανείου μέσω συμβιβασμού που έχει ληφθεί το 2010 από την Τράπεζα Κύπρου. Το υπόλοιπο ποσό πρόκειται να καλύψει νέες ζημίες της CYTA Hellas.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2017, κατατέθηκαν οι οικονομικές προσφορές για την εξαγορά της CYTA Hellas, θυγατρική της CYTA Κύπρου. Πιθανοί συμμετέχοντες ήταν οι εταιρίες Vodafone και Wind, ενώ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η πιθανότητα να καταθέσει προσφορά το επενδυτικό τμήμα για διεθνείς δραστηριότητες της Hong Kong Telecom, PCCW Global. Οι προτάσεις των εταιριών παρουσιάζονται παρακάτω. Αυτές μπορούσαν να προτείνουν είτε πλήρη εξαγορά είτε συγχώνευση μέσω ανταλλαγής μετοχών είτε μερική εξαγορά σύμφωνα με το Due Diligence που διενήργησαν. Σίγουρα το τίμημα εξαγοράς θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο των 50 εκατ. ευρώ που αφορούν στις δανειακές υποχρεώσεις της CYTA Hellas.

Η πρόταση της Wind κινήθηκε ανάμεσα σε δύο επιλογές. Η πρώτη αφορούσε σε χρηματικό τίμημα (καθαρή εξαγορά), ενώ η δεύτερη περιλάμβανε συνδυασμό χρηματικού τιμήματος με πρόβλεψη ανταλλαγής μετοχών. Μάλιστα, η απόκτηση της CYTA Hellas θα μπορούσε να προσθέσει στον ετήσιο τζίρο της WIND που αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ πρόσθετα 90 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση της Vodafone έκανε αισθητή τη διαφορά με αυτή αυτήν της Wind, αφού πρότεινε πλήρη εξαγορά με χρηματικό τίμημα της τάξεως των 118 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο επαρκεί τόσο για την κάλυψη των υποχρεώσεων όσο και για να απομείνει ένα καθαρό έσοδο στη μητρική εταιρία. Μέρος της πρότασης ορίζει ότι σε περίπτωση που κριθεί χρήσιμη η αξιοποίηση των υποδομών της CYTA Hellas από τη μητρική εταιρία CYTA Κύπρου σε βάθος χρόνου, η τελευταία θα έχει δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές, ώστε η CYTA Κύπρου να αποτελέσει ισχυρό διεθνή επικοινωνιακό κόμβο.

Τόσο η πρόταση της Wind όσο και της Vodafone προβλέπουν την απορρόφηση της CYTA Hellas, οπότε αυτή θα πάψει να υφίσταται με συρρίκνωση και ενοποίηση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Αντίθετα, σε περίπτωση που αναλάμβανε την εξαγορά η PCCW Global η συρρίκνωση αυτή δε θα θέτονταν σε ισχύ και σίγουρα δε θα υπήρχε περαιτέρω ενοποίηση της αγοράς στην παρούσα φάση. Βέβαια, η PCCW Global δεν εμφανίζεται πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, καθώς τον Οκτώβριο του 2014 εξαγόρασε την ελληνική εταιρία Crypteia Networks, ώστε να προσφέρει υπηρεσίες σε εταιρίες (corporate) και παρόχους (wholesale) μέσω του χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει πλέον τον εντοπισμό ψηφιακών απειλών νέας γενιάς σε όλον τον κόσμο.

Στις διαπραγματεύσεις η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (Ελλάδα) ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος για την αξιολόγηση των παραπάνω προτάσεων, ώστε να είναι σίγουρη για όλα τα ενδεχόμενα πριν δεσμευτεί με αποφάσεις.  Νομικοί σύμβουλοι των πωλητών κατά τη συναλλαγή ενήργησαν οι Μπερνίτσας Δικηγορική Εταιρεία (Ελλάδα) και Γεωργιάδης & Πελίδης LLC (Κύπρος).

Το Αποτέλεσμα

Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 προτιμώμενος πλειοδότης για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της CYTA Hellas αναδείχθηκε η Vodafone – Panafon Hellenic Telecommunications S.A. Η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών ορίζει την καταβολή 118 εκατ. ευρώ εκ μέρους του πλειοδότη για την επιχειρηματική αξία (enterprise value) της CYTA Hellas περιλαμβάνοντας τόσο την αξία των μετοχών όσο και το δανεισμό της επιχείρησης, ενώ προσφέρει εξασφαλίσεις για το προσωπικό και συνεργασίες. Αναλυτικότερα, πρώτα η μητρική CYTA Κύπρου θα εκκαθαρίσει τις υποχρεώσεις της θυγατρικής με τα χρήματα αυτά και το εναπομείναν ποσό θα αποτελέσει το έσοδό της. Αυτό πιθανότατα θα ανέλθει περίπου στα 18 εκατ. ευρώ, καθώς οι υποχρεώσεις της θυγατρικής έχουν αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ (50% προς τρίτους και 50% προς τη μητρική εταιρία).

Όσον αφορά την επιχειρηματική λειτουργία των δύο εταιριών, οι 307.000 συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας και internet (μερίδιο 8%) και οι 51.000 πελάτες κινητής θα προστεθούν στους 600.000 συνδρομητές σταθερής της Vodafone (μερίδιο 16%) με το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της CYTA Hellas – δίκτυο οπτικών ινών μήκους 5.500 χιλιομέτρων στο πλαίσιο του έργου ανάπτυξης των ευρυζωνικών υποδομών της περιφέρειας του προηγούμενου ΕΣΠΑ – να περιέρχεται στην ιδιοκτησία της Vodafone. Για να γίνει κατανοητή η αξία του παγίου αυτού, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το κόστος δημιουργίας ενός τέτοιου δικτύου ανέρχεται σε 20 ευρώ/χιλιόμετρο.

Έτσι, η νέα εταιρεία που θα υπάρξει θα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη στη αγορά, μετά τον ΟΤΕ, με μερίδιο αγοράς σταθερής τηλεφωνίας άνω του 22% στα έσοδα και του 24% σε συνδρομητές διευρύνοντας τη διαφορά από την τρίτη εταιρία στη σειρά, την Wind.

Η Ανακοίνωση του Πλειοδότη

Ανακοίνωση του Vodafone Group αναφέρει «Η εξαγορά της Cyta Hellas διευρύνει το μέγεθος και τη θέση της Vodafone στη στρατηγική συγκέντρωσης στη σταθερή τηλεφωνία της Ελλάδος, που χτίστηκε στην επιτυχή εξαγορά και ολοκλήρωση της Hellas Online του 2014. Η Vodafone στην Ελλάδα θα αυξήσει τη συνδρομητική της βάση και θα εξασφαλίσει νέες δυνατότητες και εμπειρίες στους πελάτες της». Μάλιστα, ο επικεφαλής Χάρης Μπρουμίδης ανέφερε ότι με την παραπάνω εξαγορά η Vodafone θα αναδειχθεί σε «σύγχρονο πάροχο ολοκληρωμένων υπηρεσιών ψυχαγωγίας και επικοινωνίας», ενώ η κίνηση αυτή θα ωφελήσει και τους εργαζόμενους αμφότερων των εταιριών με την ενίσχυση της τεχνογνωσίας τους και τον εμπλουτισμό των δεξιοτήτων τους.

Με την τακτική εξαγορών, η Vodafone έχει καταφέρει να αποτελεί την Νο2 εταιρία μετά τον ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία, αφού το 2014 εξαγόρασε το 100% της Hellas Online έναντι 200 εκατ. ευρώ και φέτος το 100% της CYTA Hellas έναντι 118 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, η εταιρία έχει διαθέσει 318 εκατ. ευρώ σε εξαγορά των ανταγωνιστριών της και έχει αναπτύξει ένα πελατολόγιο τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου συνδέσεων.

Το Τελικό Βήμα

Η τελική έγκριση που χρειάζεται πλέον είναι από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για να εξετάσει αν με την εξαγορά αυτήν προκύπτουν εμπόδια στον ανταγωνισμό της εγχώριας αγοράς τηλεπικοινωνιών. Μάλιστα, στελέχη των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι το Δ.Σ. είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένο με την έκβαση της υπόθεσης. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι με την πρόταση της Vodafone η CYTA Hellas δε θα χρειαστεί άλλες «ενέσεις από αποθέματα» της μητρικής μέχρι την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης.

Μάλιστα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού φαίνεται να έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τις δραστηριότητες των δύο εταιριών στον κλάδο, αν και τον τελευταίο λόγο θα έχει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ελέγχου (ΕΕΤΤ), αφού από το 2006 εκτελεί χρέη αρχής ελέγχου. Τέλος, η απόφαση της ΕΕΤΤ εκτιμάται ότι θα είναι και αυτή θετική, δηλαδή υπέρ της συγκέντρωσης των δύο επιχειρήσεων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Απάντηση